Schaeffler predáva závod v Hamme manažmentu

Zo závodu Schaeffler Friction Products Hamm GmbH sa od 1. júla 2019 stane INNO FRICTION GmbH. Všetkých 110 pracovných miest zostane zachovaných.

01.07.2019 | Skalica

• Manažérske odkúpenie (Management-Buyout, MBO) umožňuje pokračovanie aktivít
  • Tím vedenia vidí dobré šance na rozvoj v oblasti samostatného obchodu
  • Nové meno INNO FRICTION GmbH
  • Program RACE sa ďalej realizuje

Spoločnosť Schaeffler, dodávateľ pre automobilový a ostatný priemysel s celosvetovou pôsobnosťou, a tím manažmentu Schaeffler Friction Products Hamm GmbH podpísali minulý piatok zmluvu, podľa ktorej sa tím vedenia stal s dnešnou platnosťou novým vlastníkom spoločnosti. 110 pracovných miest v závode zostáva vďaka manažérskemu odkúpeniu (MBO) zachovaných. O kúpnej cene sa medzi oboma zúčastnenými stranami zachováva mlčanlivosť. Uzatvorenie transakcie sa uskutoční v krátkom čase a predaj nepodlieha povinnosti súhlasu podľa kartelového práva. Nová spoločnosť bude vystupovať pod obchodným menom INNO FRICTION GmbH.

V Hamme sa doteraz vyrábali špeciálne pre skupinu Schaeffler trecie obloženia pre suché dvojité spojky. Na vrchole tvorila táto časť výroby cca 60 percent obratu spoločnosti. Napokon dopyt stagnoval a výrazne poklesol.

Popri tom závod v Hamme dodáva externým zákazníkom v oblasti priemyselného a automobilového obchodu rôzne špeciálne riešenia v oblasti trecej techniky, okrem iného pre agrárny sektor, výťahové systémy, elektromagnetické brzdy alebo veterné elektrárne. Zatiaľ čo zostávajúca výroba pre povlaky dvojitých spojok v závode Hamm pravdepodobne skončí do roku 2020/21, vidí manažment v priemyselnom obchode naďalej potenciál pre vývoj a rast.

Matthias Zink, člen predstavenstva Schaeffler AG a CEO odvetvia Automotive OEM, povedal: „Predaj závodu v Hamme je ďalším dôležitým krokom k realizácii programu RACE. Preverovali sme viaceré možnosti pre budúcnosť závodu a tešíme sa, že sme vďaka nájdenému riešeniu zvolili tú najlepšiu cestu pre všetkých zúčastnených. Podnik dokáže mimo skupinu Schaeffler postupovať výrazne agilnejšie a cielenejšie. Okrem toho nám tento krok umožní výraznejšie sa sústrediť na oblasti budúcnosti e-mobilita a autonómna jazda. Vďaka riešeniu pre Hamm tiež preukazujeme, že v rámci realizácie programu RACE sa chceme čo najviac vyhnúť zatváraniu závodov a predtým intenzívne preverovať všetky ostatné možnosti.“

Doterajší riaditeľ závodu a budúci konateľ novej spoločnosti, Dr. Christian Spandern, povedal: „Moji kolegovia vo vedení spoločnosti, Dr. Vera Rührup, Frank Steinhauer, Stefan Löhr a ja sa tešíme, že budeme v budúcnosti môcť zahájiť nový stupeň vývoja podniku v Hamme, ktorý bude v záujme našich zamestnancov, zákazníkov a dodávateľov. Doterajšie obchodné vzťahy budú bezo zmeny pokračovať a naďalej zostane zachovaná úzka spolupráca so skupinou Schaeffler. Okrem toho vidíme naďalej potenciál pre rast závodu, najmä v oblasti priemyselného obchodu.“

Vydavateľ: Schaeffler Skalica, spol. s r.o.