Formula E Schaeffler a Audi spoločne kráčajú v ústrety budúcnosti

Matthias Zink, predseda Automotive OEM v Schaeffler, Dieter Gass, vedúci Audi pre motoristický šport a Dr. Jochen Schröder, vedúci podnikovej oblasti E-mobility v Schaeffler, sa tešia na ďalšiu spoluprácu vo Formule E (zľava doprava).

15.11.2019 | Skalica

• Audi zostáva vo formule E dlhodobým techologickým partnerom Schaeffleru
  • Spoločné motoristické úspechy v elektrifikovanej pretekárskej sérii trvajú už päť rokov
  • Matthias Zink: „Kombinácia, ktorá sa od začiatku perfektne k sebe hodila.“
  • Know-how sa dostáva z pretekárskeho okruhu do sériového vývoja

Schaeffler a Audi budú aj v budúcnosti tvoriť vo formule E silný tím - na tomto sa dohodli globálne pôsobiaci dodávateľ pre automobilový priemysel z Herzogenaurachu a výrobná značka z Ingolstadtu. Spoločne začali vývoj Audi e-tron FE07 pre siedmu sezónu, ktorá bude odštartovaná na jeseň 2020. Schaeffler je technologickým partnerom Audi Sport ABT Schaeffler od roku 2014 a je to jedno z najúspešnejších partnerstiev vo formule E. Štyridsať pódiových umiestnení a viac ako tisíc získaných bodov pred štartom šiestej sezóny hovoria jasnou rečou. Poznatky získané v tomto pretekárskej seriáli Schaeffler navyše využíva na svoju prácu v oblasti vývoja.

Úspešné partnerstvo vo formule E

„Schaeffler, Audi a formula E – to je kombinácia, ktorá sa k sebe od začiatku perfektne hodila“, hovorí Matthias Zink, predseda Automotive OEM v Schaeffler. „Ako podnik by sme chceli s našími technológiami v oblasti hnacích mechanizmov a podvozkov vytvárať inovatívne riešenia pre trvalo udržateľnú mobilitu. Formula E je ideálnou platformou, na ktorej môžme odprezentovať naše riešenia v oblasti elektromobility a zároveň ich konfrontovať v konkurencii najvyššej športovej úrovne. Zároveň angažovanosť v rámci tohto seriálu už roky súčasne nadchýňa fanúšikov aj našich pracovníkov.“
V prvých troch rokoch najprv ako partner súkromného tímu ABT Sportsline, Schaeffler vyvíja spoločne s Audi hnacie mechanizmy pre formulu E od jeho vstupu do seriálu, čo bolo na jeseň roku 2017. Pri konštrukčne rovnakom pretekárskom automobile pre všetky tímy je kľúčom k úspechu vozidla kombinácia a optimálne nastavenie motora, prevodovky, invertora a softvéru. Schaeffler bude pokračovať ako partner v oblastiach technológie a vývoja, predovšetkým na vývoji konceptu prevodovky, motora a pohonu ako aj prostredníctvom podpory na prácach pri testovaní a konštrukcii prototypov ako aj na vývoji a výrobe ložísk. „Teším sa, že Audi a Schaeffler budú aj v nasledujúcich rokoch tvoriť silný tím“, hovorí šéf motoristického športu v Audi Dieter Gass.

„Spoločne sme už veľa dosiahli, ale vzhľadom na stále sa zvyšujúce výkony vo formule E si kladieme tiež veľké ciele do budúcnosti. Každopádne pre sezónu sedem začíname vývoj Audi e-tron FE07 spoločne ako zohratý tím, čo má pre nás celkom špeciálny význam.“

Ideálne testovacie laboratórium pre sériový vývoj

Tento pretekársky seriál je pre Schaeffler ideálnym testovacím laboratóriom, aby bolo možné vyvinúť riešenia pre mobilitu zajtrajška. Len ten, kto je po technologickej stránke na špičke, bude mať neskôr výhodu aj v rámci sériovej výroby. „Vo formule E získavame veľa poznatkov, ktoré prenášame z pretekárskej dráhy na naše vývojové oddelenia“, hovorí Dr. Jochen Schröder, vedúci podnikovej oblasti E-Mobilita v Schaeffler. „Dôležitosť získaných dát ohľadne celkového chápania pohonného systému, E-motora, výkonovej elektroniky a prevodovky sa ukazuje už v E-pohonoch nápravy vyrábaných spoločnosťou Schaeffler pre pre Audi e-tron od roku 2018. Samozrejme sa tiež premieta do ďalších komponentov a systémov E-pohonov, ktoré sú aktuálne v Schaeffler vo vývoji pre sériovú výrobu.“

Vydavateľ: Schaeffler Skalica, spol. s r.o.