Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík navštívil Schaeffler Kysuce

11.05.2021 | Kysucké Nové Mesto

• Schaeffler víta ministra na oficiálnej návšteve závodu
  • Minister hospodárstva Richard Sulík: „Podpora vedy a výskumu a ich prepojenie s praxou je jednou z našich priorít."
  • Spoločnosť chce ďalej posilňovať svoju pôsobnosť v oblasti elektromobility

Podpredseda vlády a minister hospodárstva Slovenskej republiky Richard Sulík dnes navštívil Schaeffler Kysuce. Výrobný závod v Kysuckom Novom Meste je popredným dodávateľom pre automobilový a priemyselný sektor a zároveň najväčším zamestnávateľom v kysuckom regióne.

„Schaeffler na Kysuciach sa rozrastá a vytvára nové pracovné miesta. Do roku 2023 chceme zamestnávať pre projekty súvisiace s elektromobilitou ďalších 250 kolegov. V rámci rozvoja R&D centra taktiež plánujeme výstavbu novej administratívnej budovy a závodnej reštaurácie. Takýto rozvoj je možné realizovať len s udržateľnou infraštruktúrou, vyváženými podmienkami na pracovnom trhu a efektívnou komunikáciou s verejnými inštitúciami. Diskutovali sme o tom s ministrom Sulíkom," vysvetlil Milan Jurky, výkonný riaditeľ Schaeffler Kysuce.

Počas svojej návštevy minister hospodárstva ocenil najmä technologickú spôsobilosť výrobného závodu. Toto poskytuje kompletný systémový návrh pohonnej jednotky vozidla a zastrešuje jednu z najkomplexnejších výskumných a vývojových aktivít v rámci spoločností pôsobiacich na Slovensku „Podpora vedy a výskumu a ich prepojenie s praxou je jednou z priorít rezortu hospodárstva. Osobne verím, že presne to je predpoklad pre budúcnosť úspešného Slovenska - udržanie šikovných ľudí v krajine, aby tu mohli tvoriť hodnoty,“ uviedol Richard Sulík. Obe strany sa zhodli na potrebe vytvorenia inovatívneho klastra v oblasti automobilového priemyslu na Slovensku.

Na spoločnom stretnutí s ministrom hospodárstva diskutovali zástupcovia výrobného závodu aj o ďalšom rozširovaní miestnych výrobných kapacít. Od roku 2020 závod v Kysuckom Novom Meste vyrába elektrické osi pre elektrické vozidlá z prémiového automobilového segmentu a chce ďalej posilňovať svoju pôsobnosť v oblasti elektromobility.

Schaeffler pôsobí so svojimi dvoma výrobnými závodmi na Slovensku takmer 30 rokov. Patrí medzi desať najlepších zamestnávateľov a dodávateľov automobilového priemyslu na Slovensku. Rozvoj spoločnosti v krajine je dynamický, v súčasnosti zamestnáva takmer 9 000 ľudí. Závod v Skalici vyrába komponenty pre automobilový priemysel ako sú klietky, krúžky, valčekové ložiská a synchrónne krúžky. Portfólio spoločnosti na Kysuciach pozostáva z presných komponentov a systémov pre motory, prevodovky a podvozky, ako aj riešení valivých a klzných ložísk pre veľké množstvo priemyselných použití.