Hľadaný výraz

Vysokoškoláci z Nemecka na stáži v závodoch Schaeffler v Kysuckom Novom Meste aj v Skalici

Pressrelease Stage Image

28.11.2022 | Kysuce

  • Nemeckí študenti strojárstva ukončili trojmesačnú stáž v Schaeffler Kysuce a Schaeffler Skalica
  • Pracovali samostatne a výsledky prezentovali svojim mentorom – vedúcim oddelení, kde pôsobili
  • Debutový ročník vzdelávacieho projektu priniesol množstvo pozitívnych zážitkov a lekcií

Spoločnosť Schaeffler si na trhu vybudovala povesť popredného automobilového a priemyselného dodávateľa. Na toto miesto sa dostala nielen vďaka kontinuálnemu vývoju špičkových technológií a zlepšovaniu procesov, ale aj rozvoju zamestnancov či spolupráce so školami.

Získavanie praxe a rozširovanie obzorov
Jedného z nových vzdelávacích projektov sa zúčastnili práve vysokoškoláci. Schaeffler dualisti z Nemecka mali možnosť absolvovať stáž v zahraničí. Ich kroky viedli do našich závodov v Kysuckom Novom Meste a Skalici, kde ako študenti odboru strojárstva pobudli tri mesiace.

Zapojili sa do rôznych praktických projektov. Pracovali napríklad na zadaní z oblasti kvality SixSigma, sledovali tok materiálov alebo riešili úlohy týkajúce sa robotiky a automatizácie. Zúčastňovali sa tiež meetingov so slovenskými projektovými tímami. Od začiatku hodnotili prístup zo strany zamestnancov ako priateľský. Mimoriadne ocenili aj otvorenú komunikáciu, či už s vedúcim alebo operátorom vo výrobe. Videli, že sa k nim od prvého dňa pristupovalo ako k plnohodnotným zamestnancom a okrem práce sa im kolegovia radi venovali aj v mimopracovnom čase, na výletoch alebo pri ďalších rôznych aktivitách.

Samostatnosť aj prekonávanie jazykových bariér
Výsledky svojej stáže na konci odprezentovali vedúcim oddelení. Okrem zlepšenia komunikačných zručností, odborných vedomostí a nadobudnutia praxe, priniesla stáž študentom aj ďalší významný benefit – samostatnosť.

Stážista Marco Hofmann pracoval na projekte, ktorý automatizoval montážnu stanicu výrobnej linky. Hovorí, že i keď sa musel počas práce popasovať s jazykovou bariérou, zo stáže odišiel s hodnotnými zručnosťami. „Naučil som sa samostatne pracovať, prezentovať aj dávať reporty môjmu mentorovi. Tiež som sa zdokonalil v projektovom riadení, lebo som pomáhal so žiadosťami externých firiem a dodávateľov,“ opísal svoje pracovné skúsenosti.

Ďalší jeho kolega Ivan Chapuzot počas stáže kontroloval tok materiálu a optimalizoval čas cyklov v zostave produktu MCA. ,,Vďaka tejto práci som sa naučil budovať dobré vzťahy so zamestnancami, mať prehľad v potrebnej dokumentácii a riešiť náhle problémy na montážnej linke.“

Skúsenosť by si zopakovali
Naši slovenskí kolegovia si zase vyskúšali mentoring a rolu konzultantov v angličtine. Vzájomnú spoluprácu hodnotili veľmi pozitívne. Príjemne ich prekvapila úroveň znalostí a proaktívny prístup nemeckých študentov ku každej novej úlohe. Ak by si mohli projekt zopakovať aj budúci rok, rozhodne by boli za.

Martin Zátek, manažér výroby, opísal spoluprácu ako bezproblémovú a prínosnú pre obe strany. „Študenti boli dostatočne skúsení a mali všeobecné vedomosti o výrobe a systéme práce v rámci spoločnosti Schaeffler,“ hovorí. „Vedeli sa naplno zapojiť vo veľmi krátkom čase.“

Ľubica Valúchová, vedúca tímu priemyselného inžinierstva, zas ocenila zápal, s ktorým sa študenti vrhli na úlohy. „Čo sa týka spolupráce, študenti boli snaživí a mali chuť sa naučiť počas stáže čo najviac. Dokázali komplexne a kvalitne spracovať aj časovo náročné témy.“

Po práci aj zábava
Okrem pracovných skúseností si študenti užili aj výlety do okolia, otestovali slovenskú kuchyňu a spoznali nových ľudí. Marca Hofmanna ohúrili pamiatky a komunikácia s kolegami: „Prekvapilo ma, koľko je po celom Slovensku kostolov a hradov. Len počas môjho pobytu v Skalici som ich navštívil 5 alebo 6.“ Nemeckí študenti si odniesli zo Slovenska aj ďalšie zaujímavé zážitky. Zúčastnili sa napríklad podujatia Schaeffler Family Day v Kysuckom Novom Meste, kde si zasúťažili na futbalovom turnaji či vo varení gulášu.

Debutový ročník projektu priniesol množstvo pozitívnych zážitkov a lekcií, z ktorých bude spoločnosť čerpať pri pokračovaní projektu a iných vzdelávacích aktivitách. Budeme sa tešiť, ak aj naši vysokoškoláci, s ktorými počas štúdia spolupracujeme, dostanú príležitosť absolvovať podobné stáže v závodoch našej skupiny Schaeffler.

Vydavateľ: Schaeffler Kysuce, spol. s r.o.
Krajina vydania: Slovensko

Príslušné média

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal address:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestraße 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

sťahovanie

Tlačové správy

Balík (tlačová správa + média)

Zdielať stránku

Schaeffler applies cookies to secure an optimal use. With the further use of this website you accept the application of cookies. More Information

Akceptovať