Hľadaný výraz

Nespútaná mobilita Spoločnosť Schaeffler uvádza na trh bezreťazový pohon pre elektrické nákladné bicykle

Pressrelease Stage Image
Logistické spoločnosti a doručovacie služby budú v budúcnosti na doručovanie potravín, poštových zásielok alebo liekov v centrách miest čoraz častejšie využívať elektrické nákladné bicykle. Foto: Schaeffler (Daniel Karmann)

15.02.2023 | Bühl / Kysuce/Skalica

  • Spoločnosť Schaeffler dodáva prvým zákazníkom pohonné systémy pre elektrické nákladné bicykle
  • Pohon bol vyvinutý špeciálne pre elektrické nákladné a úžitkové bicykle pre prepravu tovaru v mestách
  • Inovatívna koncepcia pohonu bike-by-wire umožňuje nové obchodné modely v oblasti mestskej mikromobility

Čoraz častejšie ich vídame vo veľkých mestách: elektrické nákladné bicykle umožňujú rýchlu a ekologickú prepravu potravín, poštových zásielok a liekov. Spoločnosť Schaeffler spolu s firmou Heinzmann GmbH & Co. KG, špecialistom na inovatívne elektrické pohony pre jednostopové vozidlá, vyvinuli bezreťazový pohon Free Drive. Prvé flotily nákladných bicyklov s týmto pohonom už vyrážajú na cesty v mestskej doprave. „Musíme prehodnotiť mobilitu v mestách budúcnosti. Elektrické nákladné bicykle vypĺňajú dôležitú medzeru na poslednom úseku dopravy, tzv. poslednej míli,“ hovorí Matthias Zink, výkonný riaditeľ Automotive Technologies spoločnosti Schaeffler AG. Schaeffler vníma tento trh ako stále rastúci. V roku 2021 dosahoval celosvetovo obrat na trhu s elektrickými nákladnými bicyklami 630 miliónov amerických dolárov, čo je o 9 % viac ako v predchádzajúcom roku. Do roku 2032 sa očakáva nárast trhu na 2,14 miliardy amerických dolárov (zdroj: Persistence Market Research).

Spoločnosti Schaeffler a Heinzmann predstavili inovatívny systém pohonu v auguste 2021 a odvtedy ho ďalej rozvíjajú. Po úspešných testoch v teréne v minulom roku sa teraz rozbieha výroba pre prvé vozové parky. Spoločnosť Schaeffler zároveň neustále rozširuje svoje výrobné kapacity. Spoločnosť CIP Mobility GmbH je prvým zákazníkom pre pohon s vysoko účinným prenosom výkonu. S vozidlami mocci Smart Pedal nastavuje spoločnosť nové štandardy pre komerčnú mobilitu v mestských oblastiach a priemyselných zónach: efektívne a udržateľne. Nákladné bicykle mocci, vyvinuté ako inovatívna platforma pre mikromobilitu, sa vymykajú mnohým zaužívaným konvenciám v cyklistickom priemysle a kombinujú inteligentný hardvér s inteligentným softvérom a najmodernejšími materiálmi. „Prostredníctvom partnerstva spoločností Schaeffler a CIP posilňujeme s inovatívnou silou a výkonnosťou pozíciu Nemecka ako miesta pre výskum a výrobu,“ hovorí spoluzakladateľ spoločnosti Dimitrios Bachadakis.

Žiadna reťaz, žiadne opotrebenie
Free Drive je optimálne zladený pohonný systém pozostávajúci z pedálového generátora, hnacieho motora, riešenia batérie podľa požiadaviek zákazníka a rozhrania človek-stroj (HMI). Spoločnosť Heizmann ho predáva výrobcom bicyklov a prevádzkovateľom vozových parkov. Základným komponentom systému je inovatívny pedálový generátor od spoločnosti Schaeffler. Ten pri šliapaní vytvára rovnomerný odpor a dodáva elektrickú energiu do elektromotoru na zadnom kolese. Generátor je skonštruovaný tak, že pri šliapaní do pedálov je potrebná výrazne menšia sila svalov ako pri bežných reťazových pohonoch, čo je veľkou výhodou najmä na dlhých rozvozových trasách s nákladnými bicyklami. Prebytočná energia sa ukladá do batérie a v prípade potreby sa využíva na pohon. Celkovo poskytuje Free Drive výkon pohonu 250 W.

Hlavná výhoda sériového hybridného pohonu bicykla: nemá žiadne mechanické hnacie komponenty, ako sú reťaze, prevody, pastorky alebo remene. „S Free Drive je časovo náročná výmena reťaze minulosťou. To je výhodné najmä pre prevádzkovateľov flotíl nákladných bicyklov, pretože ich bicykle sú teraz dlhšie v prevádzke a majú výrazne menej výpadkov,“ hovorí Dr. Jochen Schröder, vedúci divízie elektromobility spoločnosti Schaeffler. Menej mechanických častí znamená aj menšie opotrebovanie a menej častú údržbu. Pozitívny vedľajší efekt pohonu bez reťaze: nemusíte sa obávať, že si nohavice zašpiníte mazivom na reťaz.

Väčšia voľnosť pri navrhovaní vďaka prenosu elektrickej energie
Zatiaľ čo bežné pohony bicyklov majú pevnú konštrukčnú schému kvôli mechanickému spojeniu medzi pedálmi a motorom, Free Drive – ako už názov napovedá – umožňuje oveľa voľnejší dizajn. „Vďaka pohonu bez reťaze sú možné úplne nové architektúry bicyklov a konfigurácie pedálov, dokonca aj pre aplikácie s tromi alebo štyrmi kolesami, so strechou alebo bez nej,“ vysvetľuje Jochen Schröder. Zmena prevodov alebo zmena prevádzkových režimov funguje prostredníctvom digitálneho pohonu bike-by-wire prostredníctvom softvéru. Na tento účel všetky komponenty systému Heinzmann navzájom komunikujú prostredníctvom pripojenia CAN.

mocci sa spolieha na Free Drive
Smart Pedal Vehicles (inteligentné pedálové vozidlá) mocci sú inovatívnym, individuálnym a udržateľným riešením pre spoločnosti, ktoré chcú fungovať flexibilne, rýchlo a ekologicky v mestskom prostredí. Vďaka systému Free Drive ponúkajú aj úplne nový zážitok z jazdy: prispôsobujú sa vodičovi, sú bezpečné a plne prepojené. Ďalším inovatívnym prvkom je, že konštrukčné prvky mocci, ako sú rámy, kolesá a rámy vidlíc, sú namiesto ocele alebo hliníka vyrobené z recyklovateľného a mimoriadne odolného plastu. Okrem toho výroba predného a zadného kolesa a rámu z jedného konštrukčného prvku v škálovateľnom procese vstrekovania vedie k zníženiu emisií CO2 o 68 % v porovnaní s výrobou bežného hliníkového rámu.

„V roku 2023 budeme dodávať veľkému počtu B2B zákazníkov a rozhodujúcim spôsobom budeme formovať mestskú mobilitu,“ hovorí spoluzakladateľ Dimitrios Bachadakis.

Vydavateľ: Schaeffler Slovakia
Krajina vydania: Slovensko

Príslušné média

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal address:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestraße 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

sťahovanie

Tlačové správy

Balík (tlačová správa + média)

Zdielať stránku

Schaeffler applies cookies to secure an optimal use. With the further use of this website you accept the application of cookies. More Information

Akceptovať