Hľadaný výraz

Budúcnosť mobility: Schaeffler a VDL Groep chcú na trh uviesť vozidlá bez vodiča pre kyvadlovú dopravu

Pressrelease Stage Image
Koncepčné vozidlo kyvadlovej dopravy z plánovanej spolupráce spoločností Schaeffler a VDL Groep Foto: VDL Groep, Schaeffler

31.08.2023 | Eindhoven/ Kysuce/Skalica

  • Schaeffler a VDL plánujú spoločný vývoj a výrobu novej generácie elektrifikovaných vozidiel bez vodiča pre kyvadlovú verejnú prímestskú dopravu.
  • Mobileye má dodávať systém autonómneho riadenia (SAE stupeň 4) pre vozidlá kyvadlovej dopravy.
  • Schaeffler a VDL predstavili prvé koncepčné vozidlo, ako aj riešenia pre elektrifikáciu a automatizáciu vozidiel kyvadlovej dopravy na veľtrhu IAA Mobility 2023 v Mníchove.

Schaeffler a VDL Groep chcú spoločne vyvinúť a vyrobiť novú generáciu elektrických vozidiel bez vodiča pre kyvadlovú verejnú prímestskú dopravu. Tieto dve rodinné spoločnosti predstavili svoje prvé koncepčné vozidlo a technológie pre elektrifikáciu a automatizáciu kyvadlovej dopravy na veľtrhu IAA Mobility 2023 v Mníchove. Pri tomto projekte chcú spoločnosti Schaeffler a VDL spojiť svoje technologické skúsenosti z oblasti automobilovej techniky, vývoja systémov, výroby vozidiel a verejnej prímestskej dopravy. Systém riadenia pre automatizáciu vozidiel kyvadlovej dopravy na stupni 4, ako aj príslušnú senzoriku dodá spoločnosť Mobileye. Spoločnosti Schaeffler a VDL už rokujú s miestnymi dopravnými spoločnosťami a prevádzkovateľmi o prvých pilotných projektoch vo verejnej cestnej doprave. Ich začiatok sa predpokladá od roku 2025.

Partner pre novú mobilitu
Po celom svete sa mení spôsob, akým sa ľudia prepravujú. Najmä v mestách a mestských aglomeráciách preto dopravné spoločnosti dopĺňajú svoje služby

v oblasti mobility o alternatívne koncepty s novými ponukami udržateľnej a ľahko dostupnej mobility. Medzi ne čoraz častejšie patria vozidlá kyvadlovej dopravy bez vodiča. Umožňujú ľuďom zostať mobilnými aj pri rastúcej intenzite dopravy a súčasnom nedostatku vodičov. Preto sa v budúcnosti majú najmä mimo dopravných špičiek väčšie vozidlá postupne nahrádzať menšími samojazdiacimi kyvadlovými autobusmi. Sú k dispozícii flexibilne a na vyžiadanie prostredníctvom aplikácie a v mestách prispievajú aj k zníženiu emisií CO2 a hluku.

Odborníci predpokladajú, že dopyt po službách kyvadlovej dopravy bez vodiča sa

v nasledujúcich rokoch výrazne zvýši, najmä v mnohých veľkých mestách v Európe, Severnej Amerike a niektorých častiach Ázie. Spoločnosti Schaeffler a VDL Groep sa na to chcú včas pripraviť svojou plánovanou strategickou spoluprácou a chcú sa významne podieľať na formovaní tohto vývoja. Cieľom je vytvoriť vozidlá kyvadlovej dopravy, ktoré sa dajú vyrábať v priemyselnom meradle, a preto budú rýchlejšie k dispozícii.

Klaus Rosenfeld, predseda predstavenstva Schaeffler AG: „Vozidlá kyvadlovej dopravy bez vodiča sa stanú neoddeliteľnou súčasťou moderných ekosystémov mobility. Ľudí prepravia z bodu A do bodu B bezpečne, rýchlo a jednoducho a zlepšia prístupnosť mobility v mestách aj na vidieku. Spoločnosť Schaeffler so svojimi špičkovými odbornými znalosťami v oblasti vývoja systémov a inovatívnou automobilovou technikou chce tento vývoj aktívne formovať a prispieť tak k väčšej udržateľnosti. Pri dosahovaní tohto cieľa sa spoliehame aj na silných partnerov. Preto sa tešíme na plánovanú spoluprácu so spoločnosťami VDL Groep a Mobileye.“

Willem van der Leegte, prezident a výkonný riaditeľ VDL Groep: „Samojazdiace vozidlá kyvadlovej dopravy budú v budúcnosti zohrávať dôležitú úlohu v našich potrebách mobility. Táto koncepcia vozidla perfektne zapadá do komplexných riešení mobility ponúkaných spoločnosťou VDL, ktoré zahŕňajú dizajn, elektrifikáciu, konektivitu, automatizáciu a služby. Samozrejme, táto plánovaná spolupráca je tiež skvelou príležitosťou na priekopnícku činnosť a inovácie spolu s našimi renomovanými partnermi Schaeffler a Mobileye.“

SAE stupeň 4: Na cestách bez vodiča
Holandská spoločnosť VDL Groep je lídrom v inováciách v oblasti výroby autobusov a osobných automobilov a európskym lídrom v oblasti elektrifikácie ťažkých úžitkových vozidiel. Spoločnosť Schaeffler je vedúcou technologickou spoločnosťou v oblasti systémov a komponentov pre elektrifikované hnacie ústrojenstvo, ako aj inovatívne technológie podvozkov. V roku 2021 spoločnosť predstavila pojazdný podvozok, v ktorom sa v modulárnej platforme vozidla spája plne elektrické hnacie ústrojenstvo, riadenie so systémom steer-by-wire, ako aj batéria.

Vozidlá kyvadlovej dopravy, ktoré plánujú spoločnosti Schaeffler a VDL, budú využívať platformu Mobileye Drive, ktorá umožňuje automatizovanú jazdu podľa SAE stupňa 4. Zahŕňa špeciálne vyvinuté procesory EyeQ, redundantné senzorové systémy pozostávajúce z priestorových kamier, lidarovej alebo radarej senzoriky a riešení mapovania. Johann Jungwirth, senior viceprezident pre autonómne vozidlá v spoločnosti Mobileye, hovorí: „Plný potenciál autonómnej mobility, ktorý potrebujeme na zmenu našej spoločnosti k lepšiemu, dosiahneme vtedy, keď budú príslušné technológie bezpečné, dostupné a škálovateľné. Vďaka plánovanej spolupráci so spoločnosťami Schaeffler a VDL Groep spájame správne stratégie a tímy, aby sa mobilita ako služba stala v blízkej budúcnosti realitou.“ Vozidlá kyvadlovej dopravy z plánovanej spolupráce medzi spoločnosťami Schaeffler a VDL sa najskôr dostanú do verejnej cestnej dopravy v Nemecku. Nemecko je prvou krajinou v Európe, v ktorej je povolené používať vozidlá s príslušne schválenými systémami jazdy bez vodiča (SAE stupeň 4) na verejných komunikáciách.

Industrializácia: Objem výroby závisí od dopytu zákazníkov
Spoločnosti Schaeffler a VDL plánujú vyvinúť a vyrobiť vozidlá kyvadlovej dopravy pre podniky verejnej dopravy a súkromných prevádzkovateľov. Tieto vozidlá budú následne prevádzkovať v rámci komplexného ekosystému. Obe spoločnosti už zahájili rokovania s príslušnými dopravnými spoločnosťami a prevádzkovateľmi. Cieľom je získať pilotné projekty, aby bolo možné vozidlá rozsiahlo testovať v cestnej premávke a zároveň ich integrovať do škálovateľného ekosystému s otvorenými rozhraniami. Následný objem výroby vozidiel kyvadlovej dopravy závisí od prichádzajúcich objednávok, ale od roku 2030 môže predstavovať niekoľko tisíc vozidiel ročne. Výroba bude prebiehať v centre inovácií v oblasti mobility (Mobility Innovation Centre) spoločnosti VDL v meste Born (Holandsko).

Špecifikácia vozidiel pre kyvadlovú dopravu od spoločností Schaeffler a VDL:

  • deväť sedadiel, z toho šesť pevných a tri flexibilné
  • možný náklad približne 1 000 kg
  • dĺžka 5 metrov, šírka 2,2 metra, výška 2,8 metra,
  • hmotnosť približne 5 000 kg
  • monitorovací systém interiéru s priamym kontaktom na riadiace centrum
  • dva vysoko integrované senzorové systémy, z toho jeden kamerový systém a jeden radarový alebo lidarový systém
  • veľké dvere a nízky vstup, bezbariérový prístup
  • maximálna rýchlosť 70 km/h
  • denný dojazd približne 350 km, dojazd približne 100 km na jedno nabitie batérie

Schaeffler na veľtrhu IAA Mobility 2023 v Mníchove
Na veľtrhu spoločnosť predstavila množstvo nových technológií pre budúcnosť udržateľnej, efektívnej a pohodlnej mobility – od doručovania tovaru v meste pomocou e-nákladných bicyklov, nového spôsobu riadenia, vysoko účinných elektrických a vodíkových pohonov až po nové koncepty mobility.

Vydavateľ: Schaeffler Slovakia
Krajina vydania: Slovensko

Príslušné média

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal address:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestraße 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

sťahovanie

Tlačové správy

Balík (tlačová správa + média)

Zdielať stránku

Schaeffler applies cookies to secure an optimal use. With the further use of this website you accept the application of cookies. More Information

Akceptovať