Hľadaný výraz

Učenie nemusí byť o memorovaní. Kurz Technológia a konštrukcia je toho dôkazom

Pressrelease Stage Image

14.06.2024 | Skalica

  • Kurz Technológia a konštrukcia v praxi je úspešným projektom dlhodobej spolupráce Schaeffler Skalica a Materiálovotechnologickou fakultou STU v Trnave
  • Za 7 rokov existencie ho úspešne absolvovalo 135 študentov
  • Noví záujemcovia sa môžu v budúcnosti tešiť na väčšie zapojenie digitalizácie a bloky, ktoré sa budú dať absolvovať aj v angličtine.

Nástup do prvého zamestnania môže byť pre čerstvých absolventov vysokých škôl náročný. Platí to najmä v prípade, ak počas štúdia získavali iba teoretické vedomosti, ktoré si nestihli vyskúšať aj v praxi. Uvedomujú si to aj technológovia vo výrobnom závode Schaeffler Skalica, ktorí od roku 2016 v spolupráci s Materiálovotechnologickou fakultou STU v Trnave organizujú odborný kurz Technológia a konštrukcia v praxi. Absolventi siedmeho ročníka tohto kurzu si okrem nových zručností odniesli aj jasnejšiu predstavu o ďalšom kariérnom smerovaní. „Našou snahou je ukázať študentom zaujímavou formou, ako môžu využiť v praxi vedomosti, ktoré nadobudli na univerzite. Semestrálny kurz dopĺňajú aj praktické príklady a návrhy tímových riešení pomocou rôznych analytických metód a nástrojov,“ vysvetľuje Peter Novák, jeden z organizátorov kurzu a manažér priemyselného inžinierstva v Schaeffler Skalica.

Kurz (nielen) pre technológov

Siedmy ročník kurzu Technológia a konštrukcia v praxi absolvovala aj študentka priemyselného manažérstva Lucia J., ktorú najviac oslovili prednášky zamerané na metódu Six Sigma, digitalizáciu procesov či logistiku. „V mojom odbore sa len málokedy stretávam s takýmito technológiami. Práve preto som ocenila najmä zaujímavé workshopy, ktoré mi umožnili získať nové zručnosti a prepájať ich s praktickými situáciami. Keďže nie som študentkou technického odboru, váhala som, či sa na tento kurz zapísať. S odstupom času to ale hodnotím ako najlepšie možné rozhodnutie a rada by som využila aj možnosť vysokoškolskej štipendijnej praxe,“ opisuje Lucia. Zároveň dodáva, že v spoločnosti Schaeffler plánuje pracovať aj na svojej diplomovej práci, čo je ďalší z benefitov, ktoré tento kurz prináša pre študentov.

Absolventom posledného ročníka kurzu je aj študent počítačovej podpory návrhu a výroby Anton B., ktorý sa o kurze dozvedel od doktorandov počas prednášok na svojej fakulte. „Najviac ma zaujala téma tvárnenia, pretože som sa o tom učil v škole a konečne som to videl aj na vlastné oči. Venoval sa nám tím skvelých odborníkov, ktorí nám okrem iného predstavili, aká zaujímavá a rozmanitá môže byť ich práca. Veľmi som si užil prednášku o aditívnej výrobe a 3D tlači a dokonca zvažujem kúpu 3D tlačiarne, aby som sa tejto téme mohol venovať do väčšej hĺbky,“ priznáva študent Anton.

Obsah upravujú podľa spätnej väzby a najnovších trendov

Kurz by sa nemohol uskutočniť bez úzkej spolupráce s MTF STU v Trnave, ktorá študentom prispôsobila rozvrh počas letného semestra tak, aby sa mohli zúčastniť každého z dvanástich stretnutí. Ich obsah navyše organizátori každoročne upravujú tak, aby išli s dobou a zohľadňovali technologický pokrok. Aj vďaka tomu v poslednom ročníku pribudli bloky venované digitalizácii a praktickým workshopom, ktoré umožňujú študentom odpozorovať technológie aj v reálnej prevádzke. Ako nám prezradil jeden z mentorov zo Schaeffler Skalica, Miroslav Krušina, ktorý študentom priblížil rozličné technológie brúsenia, v odbornom kurze sa môže nájsť každý – či už sa zaujíma o náradie, stavbu strojov, používané technológie či najnovšie trendy v robotizácii a automatizácii. „Technológie brúsenia sa aktuálne nevyučujú na žiadnej slovenskej vysokej škole a aj vďaka tomu si absolventi z kurzu odnesú cenné vedomosti, ktoré inde nezískajú,“ približuje Miroslav Krušina.

Inovácie predstavuje študentom aj mentor Pavol Končitý, ktorý vedie semináre zamerané na aditívnu výrobu. Ako prezradil, tá patrí v súčasnosti k najnovším trendom vo výrobe – či už ide o náhradné diely, funkčné prototypy, náradie alebo prípravky. „Teším sa, keď sú študenti aktívni a snažia sa dozvedieť čo najviac informácií za pomerne krátky čas. Kurz ich jednak pripravuje do budúceho zamestnania, ale takisto si na vlastnej koži vyskúšajú prácu vo veľkom podniku,“ dodáva. Študenti môžu po skončení kurzu absolvovať v Schaeffler Skalica aj letnú brigádu, prípadne sa po skončení štúdia vrátiť na full-time. „Každoročne nájdeme spoločnú cestu s dvoma až troma absolventmi, ktorí sa u nás zamestnajú napríklad v oblasti technológií, vývoja, metrológie či v projektovom riadení. Niektorí dokonca prejdú aj do sesterských závodov Schaeffler vo svete. Študenti vďaka odbornému kurzu a praxi získajú dvojročný náskok pred tými, ktorí takúto skúsenosť nemajú,“ vysvetľuje Peter Novák.

Sedem zaujímavostí zo siedmich ročníkov kurzu Technológia a konštrukcia v praxi

1. V každom ročníku sú študenti, ktorí sa snažia svojich lektorov nachytať na odborných témach.
2. Potvrdilo sa, že každý ročník má svojho vodcu a aspoň jedného pozitívne a jedného negatívne naladeného človeka.
3. Viacerých nerozhodných študentov kurz presvedčil, aby pokračovali vo svojej špecializácii.
4. Absolvent kurzu, ktorý sníval o práci v Spojených štátoch nakoniec získal miesto v Schaeffler USA.
5. Kurz nezastavila ani pandémia COVID-19, prebiehal ďalej vďaka preventívnym opatreniam.
6. Vzťah študentov s mentormi je na úrovni kolegov a nie vyučujúcich a študentov.
7. Nárečie zo Skalice je zárukou mnohých humorných situácií.

Kurz pokračuje ďalej s novými témami

Od jeho vzniku kurz absolvovalo už 135 vysokoškolákov. Podľa slov Petra Nováka ide o veľký úspech. „Podarilo sa nám vytvoriť kvalitný interaktívny školiaci program a položiť základy skvelej spolupráce s Materiálovotechnologickou fakultou STU v Trnave. Vidíme to napríklad aj na zapálení lektorov, ktorí túto príležitosť berú naozaj vážne a vynakladajú na ňu všetko svoje úsilie.“ Plánujú posilniť tému digitalizácie a do výučby v budúcnosti zapojiť aj študentov. Keďže je Schaeffler medzinárodná firma, prehodnocujú tiež výučbu niektorých blokov v angličtine.

Viac informácií o odbornom kurze, ako aj kontakt na prihlásenie nájdete na webovej adrese:
https://www.schaeffler.sk/sk/careers/students/professional-course-technology-construction/

Vydavateľ: Schaeffler Slovakia
Krajina vydania: Slovensko

Príslušné média

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal address:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestraße 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

sťahovanie

Tlačové správy

Balík (tlačová správa + média)

Zdielať stránku

Schaeffler applies cookies to secure an optimal use. With the further use of this website you accept the application of cookies. More Information

Akceptovať