Hľadaný výraz

Schaeffler bude v budúcnosti nakupovať zelenú oceľ od švédskeho startupu H2greensteel

Pressrelease Stage Image
Od roku 2025 bude spoločnosť Schaeffler ročne obstarávať 100 000 ton ocele vyrobenej s použitím vodíka takmer bez CO2.

09.11.2021 | Skalica

  • Schaeffler uzatvára dohodu o odbere so spoločnosťou H2greensteel na dodávky zelenej ocele.
  • Od 2025 bude Schaeffler ročne nakupovať 100 000 ton ocele vyrobenej takmer bez CO2.
  • Využívanie zelenej ocele zníži emisie CO2 c. p. spoločnosti Schaeffler až o 200 000 ton za rok.
  • Dohoda je prvým dôležitým krokom pre dosiahnutie klimaticky neutrálneho dodávateľského reťazca Schaeffler do roku 2040.

Spoločnosť Schaeffler, dodávateľ pre automobilový a ostatný priemysel, uzatvorila dohodu so švédskym startupom H2greensteel, podľa ktorej bude od roku 2025 ročne nakupovať 100 000 ton ocele vyrábanej s použitím vodíka takmer bez CO2. Vďaka tomu je Schaeffler prvým celosvetovým dodávateľom úrovne 1, ktorý sa stal zákazníkom tohto inovatívneho startupu. Dohoda je dlhodobá a zahŕňa dodávku pásovej ocele. Oceľ vyrobená vo Švédsku nevyžaduje fosílne palivá a zníži ročné emisie CO2 c. p. spoločnosti Schaeffler až o 200 000 ton. Dohoda je dôležitým prvým krokom k tomu, aby sa dodávateľský reťazec spoločnosti Schaeffler stal do roku 2040 klimaticky neutrálnym. „Nákup ocele má pre Schaeffler strategický význam,“ povedal Andreas Schick, člen predstavenstva pre výrobu, riadenie dodávateľského reťazca a nákup v Schaeffler AG. „Spracovávame značné množstvo ocele a vnímame to ako kľúčový faktor na to, aby sme prispeli k dekarbonizácii. Spoločnosť Schaeffler sa už u svojich dodávateľov čoraz viac spolieha na procesy výroby ocele s nízkymi emisiami CO2. Ďalším podstatným prvkom je využívanie obehového hospodárstva, ktoré chceme dôsledne implementovať.“

Spoločnosť H2greensteel (H2GS) bola založená v roku 2020 a jej zámerom je do roku 2030 vo Švédsku ročne vyrábať päť miliónov ton ocele takmer neutrálnej z hľadiska CO2. „Sme radi, že sme v spoločnosti Schaeffler našli globálneho a skúseného partnera pre náš cieľ dekarbonizácie oceliarskeho priemyslu v Európe a spoločne budeme pracovať na tom, aby bol svet v budúcnosti udržateľnejší,“ povedal Henrik Henriksson, generálny riaditeľ H2GS. Ako projekt na zelenej lúke spoločnosť plánuje nový oceliarsky závod so zosieťovanou a digitálnou výrobou, ktorá bude vyrábať zelenú oceľ v mestách Boden a Luleå.

Buduje sa tu prvá európska oceliareň po približne 40 rokoch a tiež vlastný závod na výrobu vodíka. Výroba zelenej ocele je energeticky náročná a musí byť realizovaná z udržateľných zdrojov. V severnom Švédsku sú na to výborné podmienky. Výrobu ocele bez oxidu uhličitého H2GS uskutočňuje procesom priamej redukcie, pri ktorej sa namiesto koksovateľného uhlia používa vodík vyrobený z obnoviteľných zdrojov energie. Týmto spôsobom možno ušetriť 95 % emisií CO2, ktoré vznikali pri doterajších procesoch. Zakladateľom a najväčším akcionárom H2GS je Vargas Holding, spoluzakladateľ a jeden z najväčších akcionárov švédskeho výrobcu batériových článkov Northvolt.

Klaus Rosenfeld, predseda predstavenstva Schaeffler AG, povedal: „Použitie zeleného vodíka na priamu redukciu železnej rudy je kľúčovým komponentom, aby sa oceľ stala v budúcnosti čistou a udržateľnou. Vodík je pre spoločnosť Schaeffler dôležitou technológiou a oblasťou rastu. V tejto súvislosti je pre nás partnerstvo so spoločnosťou H2greensteel veľmi dôležitým krokom, aby sme tému udržateľnosti posunuli vpred.“

Vydavateľ: Schaeffler Slovakia
Krajina vydania: Slovensko

Príslušné média

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal address:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestraße 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

sťahovanie

Tlačové správy

Balík (tlačová správa + média)

Zdielať stránku

Schaeffler applies cookies to secure an optimal use. With the further use of this website you accept the application of cookies. More Information

Akceptovať